کم خونی می تواند با این نشانه ها همراه باشد
کمخونی یکی از شایع ترین اختلالات خونی در جهان است که در بسیاری از موارد به شکل خاموش و بی علامت آشکار بروز می کند. در واقع، بسیاری از افراد تا زمانی که وضعیتشان به مراحل جدی تری نرسد، متوجه نمی شوند که از این مشکل رنج می برند.
فهرست مطلب
نشانه های پنهان کم خونی را بشناسید
خستگی مزمن
یکی از ابتدایی ترین نشانه های کم خونی، احساس خستگی مداوم است. اما چون خستگی می تواند به دلایل متعددی ایجاد شود (مانند بی خوابی، استرس یا تغذیه نامناسب)، بسیاری از افراد این علامت را جدی نمی گیرند.
رنگ پریدگی پوست
یکی از نشانه های فیزیکی کم خونی، کاهش رنگ طبیعی پوست است. کاهش گلبول های قرمز باعث می شود جریان خون به درستی در سطح پوست نمایان نشود و در نتیجه پوست چهره، لب ها و حتی بستر ناخن ها رنگ پریده یا خاکستری به نظر برسند.
سردی دست و پا
وقتی خون حاوی اکسیژن کافی نباشد، بدن برای حفظ اندام های حیاتی مثل قلب و مغز، خون رسانی به اندام های محیطی مثل دست و پا را کاهش می دهد. نتیجه این تصمیم فیزیولوژیک، سرد شدن انگشتان، کف پا و دست هاست.
تپش قلب و نفس تنگی
در کم خونی متوسط تا شدید، قلب باید سخت تر کار کند تا اکسیژن کافی را به اندام ها برساند. این مسئله باعث بروز تپش قلب، احساس ضربان در سینه یا نفس تنگی می شود.
سردرد و کاهش تمرکز
مغز یکی از حساس ترین اندام ها نسبت به کمبود اکسیژن است. در کم خونی، تأمین اکسیژن مغز کاهش می یابد که می تواند باعث بروز سردردهای مبهم و مزمن شود. این سردردها معمولاً فشارآور، سنگین و بدون علت مشخص هستند.
همچنین بسیاری از افراد دچار کمخونی، از افت تمرکز، حواس پرتی و کندی ذهنی شکایت دارند. این وضعیت ممکن است در ابتدا با استرس یا کار زیاد اشتباه گرفته شود، اما اگر طولانی مدت ادامه یابد، نیاز به بررسی بیشتر دارد.
شکنندگی ناخن ها و ریزش مو
آهن نقش مهمی در تولید پروتئین های ساختاری بدن دارد. کمبود آن می تواند روی کیفیت پوست، مو و ناخن تاثیر بگذارد. در کم خونی فقر آهن، ناخن ها ممکن است شکننده، باریک یا قاشقی شکل شوند. همچنین، ریزش مو بیشتر از حد معمول اتفاق می افتد.
نکته کاربردی: اگر هنگام دوش گرفتن، شانه زدن یا روی بالش، متوجه ریزش مو شدیدتر از قبل شد هاید، بهتر است سطح آهن خون بررسی شود.
خواب آلودگی غیر عادی
خواب آلودگی مداوم، حتی بعد از یک خواب کامل شبانه، یکی دیگر از نشانه های کمخونی است. بدن دچار کم خونی برای حفظ انرژی، دائماً در حالت ذخیره سازی قرار دارد و همین باعث می شود فرد مدام احساس خستگی و خواب آلودگی داشته باشد.
افراد دچار این حالت معمولاً صبح ها به سختی از خواب بیدار می شوند و در طول روز نیز مدام احساس نیاز به چرت دارند.
تغییرات خلق و خو
کم خونی نه تنها اثرات فیزیکی دارد، بلکه می تواند بر وضعیت روانی افراد نیز اثر بگذارد. افسردگی، بی حوصلگی، تحریک پذیری و کاهش انگیزه ممکن است بخشی از نشانه های پنهان آنمی باشند.
کمبود اکسیژن در مغز و اختلال در ساخت نوروترنسمیتر هایی مانند دوپامین و سروتونین می تواند زمینه ساز این تغییرات خلقی شود.