مغز پاپ کورن چیست و چطور تمرکز ما را تحت تاثیر قرار می دهد؟
گاهی اوقات به نظر می رسد که مغز ما روند خود را دارد. ممکن است یک مورد کلاسیک از آنچه به عنوان “مغز پاپ کورن” شناخته می شود داشته باشید.
مغز پاپ کورن چیست؟
“مغز پاپ کورن” اصطلاحی است که توسط دانشمند و محقق علوم اعصاب دیوید لوی در کتاب خود در سال 2005 Mindful Tech: How to Bring Balance to Our Digital Lives ابداع کرد. مارسی کالدول، روانشناس، مالک و مدیر مرکز ADHD توضیح می دهد که در ابتدا برای توصیف احساس غرق شدن یا ناتوانی در تمرکز به دلیل سرعت سریع اطلاعات و ورودی حسی فناوری استفاده شد.
او توضیح می دهد که “مغز پاپ کورن” یک اصطلاح بالینی نیست، بلکه قیاسی برای حالتی از ذهن است که در آن مغز شما به طور متوالی بین یک کار یا محرک به دیگری می پرد. این نام چیزی را در بر می گیرد که به عنوان «افزایش بار شناختی» یا «بیش از حد اطلاعات» شناخته می شود.
توجه به این نکته مهم است که تجربه «مغز پاپ کورن» به این معنا نیست که یک فرد مبتلا به اختلال کمبود توجه است. «مغز پاپ کورن» به محدوده توجه تکه تکه و کاهش تمرکز ناشی از قرار گرفتن بیش از حد در معرض محرک های دیجیتال و انجام چند وظیفه ای اشاره دارد.
کالدول می افزاید: مغز پاپ کورن توسط عوامل خارجی از جمله استفاده بیش از حد از ورودی های دیجیتال ایجاد می شود و می تواند به طور متناوب رخ دهد.
تاثیر مغز پاپ کورن بر سلامت روان
هر کسی می تواند «مغز پاپ کورن» را تجربه کند، اما افرادی که در معرض خطر بیشتر هستند، افرادی هستند که بیشتر با دستگاه های دیجیتال مختلف درگیر هستند. زمان بیش از حد صفحه نمایش، تعویض مکرر کار، مشاغلی که نیاز به درک سریع اطلاعات پیچیده و اضطراب یا شرایط مرتبط با استرس از قبل وجود دارد نیز شما را مستعدتر می کند.
علائم “مغز پاپ کورن” ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مشکل در تمرکز
کالدول می گوید «مغز پاپ کورن» اغلب باعث می شود که در تمرکز بر کارهایی که نیاز به توجه مداوم دارند، مشکل داشته باشید.
این مشکل اغلب به دلیل عادت به تغییر مکرر توجه بین ورودی های دیجیتالی متعدد، مانند ایمیل ها، به روز رسانی های رسانه های اجتماعی و پیام های متنی است. “در نتیجه، کارهایی که نیاز به توجه مداوم دارند، مانند مطالعه یا کار روی یک پروژه، می توانند طاقت فرسا و خسته کننده شوند.”
بی قراری
او اضافه می کند که احساس ناتوانی در یک جا نشستن یا میل شدید برای تغییر کارها اغلب در لحظات «مغز پاپ کورن» ایجاد میشود.
افزایش حواس پرتی
کالدول خاطر نشان می کند که ممکن است متوجه شوید که به راحتی با اعلان های دریافتی یا اطلاعات جدید منحرف می شوید.
مشکلات حافظه
کالدول خاطر نشان می کند که چالش های مربوط به حافظه فعال، بهویژه در حفظ و یادآوری اطلاعات به دلیل وقفه های مداوم از منابع دیجیتال، معمولاً با «مغز پاپ کورن» رخ می دهد.
خستگی ذهنی
قرار گرفتن مداوم در معرض رسانه های دیجیتال و جریان سریع اطلاعات می تواند باعث شود که افراد از نظر ذهنی نیز تخلیه شوند. این نوع خستگی لزوماً با فعالیت بدنی مرتبط نیست، بلکه بیشتر به تلاش مداوم مغز برای پردازش و همگام شدن با جریان های اطلاعاتی متعدد مرتبط است.
نکاتی برای مقابله با “مغز پاپ کورن”
خوشبختانه، گزینه های زیادی برای کمک به مدیریت «مغز پاپ کورن» و علائم آن وجود دارد.
تمرین های ذهن آگاهی
کالدول می گوید: «درگیر شدن در مدیتیشن ذهن آگاهی و تمرین های زمینه سازی می تواند به افزایش تمرکز، تنظیم و آگاهی کمک کند، که می تواند تحریک بیش از حد را کاهش دهد، اثرات مغز پاپ کورن را کاهش دهد و توانایی ما را برای کاهش زمان استفاده از صفحه نمایش افزایش دهد.
برنامه های ساختار یافته
مدیریت زمان نیز بسیار مفید است. او خاط رنشان می کند که ایجاد یک روال که شامل بلوک های زمانی خاص برای کار، اوقات فراغت و استراحت باشد می تواند به مدیریت حواس پرتی کمک کند.
فعالیت بدنی
کالدول می گوید، ثابت شده است که ورزش منظم تمرکز ذهنی را بهبود می بخشد، استرس را کاهش می دهد، تنظیم را افزایش می دهد و بهزیستی کلی را بهبود می بخشد، همه اینها به مغز کمک میکند تا در برابر تحریک بیش از حد انعطاف پذیرتر شود.
سم زدایی دیجیتال
البته، از آنجایی که «مغز پاپ کورن» تا حد زیادی به دلیل اضافه بار دیجیتالی است، اختصاص زمان های خاص برای اجتناب از استفاده از فناوری می تواند به تنظیم مجدد دامنه توجه کمک کند. محدود کردن زمان در رسانه های اجتماعی یا اعلان ها می تواند به کاهش هجوم محرک ها نیز کمک کند.