خرما: این شیرین دلچسب را در رژیم غذایی خود بگنجانید
خرما در رژیم غذایی روزانه نقش بسیار مهمی دارد و جایگزین بسیار مناسبی برای شیرینی های مصنوعی و تنقلات ناسالم است. خرما خواص ارزشمندی دارد؛ از بهبود هضم غذا و بالابردن انرژی بدن گرفته تا کمک به حفظ سلامت استخوان ها. اما برای بهره بردن از فواید خرما باید به میزان مصرف آن در روز توجه داشت.
خرما و انواع آن
ارزش غذایی خرما آن را در دسته خوراکی های سالم قرار داده است. خرما میوه درخت نخل است. این درخت در مناطق گرمسیر و خشک کشت می شود. خرما هم طعم شیرین و دوست داشتنی دارد و هم از خواص بی نظیری برخوردار است.
البته دارای خواص دارویی نیز هست. به علت داشتن طعم متفاوت و مواد مغذی به یکی از اصلی ترین اجزای رژیم های غذایی در افریقا و خاورمیانه تبدیل شده است. خرماها به علت وجود شرایط آب و هوایی مختلف، نوع خاک و روش کشت و برداشت از تنوع برخوردار هستند. هر نوع خرمایی هم دارای ویتامین ها و مواد معدنی خاص خودش است.
نوعی خرما به علت داشتن قند طبیعی بالا و انرژی زا بودنش مشهور است و نوعی دیگر به دلیل این که حاوی فیبر زیاد است و شیرینی کمی دارد طرف دار پیدا کرده است. از انواع خرما می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مجدول: نوعی خرما است که به آن پادشاه خرماها گفته می شود. این خرما بافت نرمی دارد، شیرین است و اندازه بزرگی دارد.
رطب: نوع دیگری است که نرم و نیمه خشک است. در بین مردم کشور ما به علت داشتن طعم خاصش محبوب شده است. طعم رطب بسیار شیرین است.
زاهدی: نوع دیگری از خرما است که خشک تر از بقیه است و شیرینی کمتری دارد. به علت داشتن بافت سفت و قابلیت نگهداری دراز مدت در صنایع کاربرد پیدا کرده است. ارزش غذایی خرما در کاربرد آن نیز مؤثر است.
پیارم: هم نوعی خرما است که بافت نرم و طعم خوبی دارد. این خرما نیز در بین ما ایرانی ها پر طرفدار است و به شکل کشیده و نیمه خشک است.
فیبر زیادی که در خرما وجود دارد موجب شده است آن را برای بهبود هضم غذاها و جلوگیری از یبوست مورد استفاده قرار دهند. مصرف منظم خرما می تواند در تنظیم حرکت های روده و پیشگیری از مشکلات گوارشی تأثیرگذار باشد. فیبر موجود در خرما به پایین آوردن سطح کلسترول خون و کنترل قند خون کمک می کند. به همین علت می توان آن را در برنامه غذایی افراد مبتلا به دیابت گنجاند. البته بهتر است افراد دارای بیماری های خاص و مزمن پیش از استفاده از خرما با پزشک معالج خود مشورد کنند.
درست است که ارزش غذایی خرما موجب شده است در رژیم غذایی همه افراد دیده شود، اما نباید سرخود آن را جایگزین داروهای شیمیایی کرد. خرما به علت داشتن قند طبیعی بالا یک منبع عالی از انرژی سریع است. همین ویژگی موجب شده است که همواره مورد توجه ورزشکاران باشد. بر عکس شیرینی های مصنوعی قند طبیعی خرما به آرامی وارد جریان خون می شود و جلوی افت ناگهانی قند خون را می گیرد.
خرما خواص آنتی اکسیدانی هم دارد که در مقابله با رادیکال های آزاد و کاهش التهاب مؤثر است. فلاونوئیدها، کاروتنوئیدها و فنولیک اسیدها آنتی اکسیدان های موجود در خرما هستند که نقش مهمی در پیشگیری از بیماری های قلبی دارند.
فواید و ارزش غذایی خرما برای بدن
بهبود گوارش
مصرف خرما به افرادی که دارای مشکلات گوارشی هستند توصیه می شود. خرما می تواند بهبود هضم و سلامت گوارش را به همراه داشته باشد. فیبر موجود در خرما حرکات روده را تنظیم می کند و در کاهش یبوست مؤثر است. ضمن این که در حفظ تعادل میکروبیوم روده و پیشگیری از مشکلات گوارشی تأثیرگذار است.
تقویت قلب و کاهش فشارخون
خرما حاوی مقادیری پتاسیم است که برای سلامت قلب مفید است. پتاسیم به تنظیم فشارخون کمک می کند. ضمن این که خطر مبتلا شدن به بیماری های قلبی و سکته را کمتر می کند. منیزیم موجود در آن هم در کارکرد قلب و عروق مؤثر است و نقش مهمی در کاهش فشارخون دارد.
خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی
خرما آنتی اکسیدان هایی دارد که در پایین آوردن التهاب و مقابله با رادیکال های آزاد در بدن تأثیر دارند. آنتی اکسیدان های موجود در خرما در پیشگیری از برخی بیماری ها مؤثر هستند. ضمن این که در کل در حفظ سلامت عمومی بدن و بهبود کارکرد سیستم ایمنی بسیار کمک کننده هستند.
سلامت استخوان ها
وقتی درباره ارزش غذایی خرما صحبت می شود، نمی توان به وجود کلسیم، منیزیم و فسفر اشاره ای نکرد. وجود این مواد معدنی در سلامت استخوان ها ضروری هستند. مصرف منظم و روزانه خرما می تواند به تقویت استخوان ها منجر شود. همچنین، مصرف خرما می تواند جلوی مبتلا شدن به برخی بیماری های استخوانی مثل پوکی استخوان را بگیرد. خرما به بهبود تراکم استخوانی و حفظ سلامت مفصل ها نیز کمک می کند.
مدیریت وزن
خرما شیرین و انرژی بخش است، ولی به علت داشتن فیبر و مواد مغذی در مدیریت وزن کاربرد پیدا کرده است. فیبر خرما در مصرف کننده حس سیری به وجود می آورد و جلوی خوردن مواد غذایی غیرضروری را در طول روز می گیرد. می توان به راحتی خرما را جایگزین تنقلات ناسالم و شیرینی های مصنوعی کرد.